Doelgroep

Primair onderwijs – Groep 3, 4 en 5

Thema’s

(Niet) tonen van emoties 

Speeltijd

60 Minuten

Opbouw

60 Minuten

Aantal leerlingen

Maximaal 50 leerlingen

Ruimte

Lokaal of gymzaal

Voorstelling Restaurant Banjo

‘Restaurant Banjo’ is een muziektheater voorstelling die gaat over emoties en het (niet) tonen ervan. De voorstelling gaat over Eefje. Eefje is een vrolijk meisje en woont samen met haar vader, moeder en opa boven hun restaurant. Haar vader en moeder zijn elke dag druk bezig in het restaurant en Eefje moet vaak haarzelf vermaken. Eefje heeft een droom. Ze wil als ze later groot is het restaurant overnemen. Dit zegt ze continu tegen iedereen, maar is dat wel echt waar? In de voorstelling overlijdt de opa van Eefje. Hier heeft ze veel verdriet van. Door de dood van opa moeten de vader en moeder van Eefje nog harder werken in het restaurant en hierdoor hebben ze nog minder tijd voor haar. 

In de voorstelling komen de volgende thema’s aan bod: emoties en het tonen ervan, gezien worden, overlijden en vriendschap.


  • Kerndoel 37: Waarden en normen
  • Kerndoel 55: Reflecteren
  • Kerndoel 57: Leren deelnemen

“Afscheid moeten nemen van iemand die je lief is, is een ingrijpende gebeurtenis. Ook voor Eefje. Eefje laat vrijelijk zien, dat je verdriet mag hebben. Zij laat ook zien dat niets boven haar eigen verdriet gaat. Haar worsteling met het gemis van haar opa is voelbaar. Verblind door haar eigen verdriet, wijst zij het verdriet van Finn, die ook treurt om de dood van zijn lieve poes, af. Want, zegt Eefje: “De dood van een dier kun je toch niet vergelijken met de dood van mijn lieve opa?” 

De zaal is doodstil, als de beide rouwende mensen hun verdriet aan elkaar tonen. Erover praten. Hun hart openen voor elkaars verdriet. Het verdriet wordt zachter. Het verdriet van Finn mag er ook zijn. Het raakte ook mij! Prachtig gespeeld!

 In het nagesprek, geleid door Iris, wordt duidelijk dat Eefje en Finn het publiek aan het denken hebben gezet. Eefje en Finn hebben laten zien dat je vrijelijk over verdriet, gemis en rouw mag praten.

Het is normaal dat je iemand mist, omdat je van die persoon houdt; dat liefde en verdriet dicht bij elkaar liggen, dat verdriet te maken heeft met houden van.”

Helga

Verlies en rouw consulent

CONTACT

Stichting Theatergroep KOMMA

T. 06-39854100

E. info@theatergroepkomma.nl / sales@theatergroepkomma.nl